Master Plan > Recommendations and Implementation Strategies > Secondary Planning Issues >

Pedestrian Spaces

Pedestrian circulation on the University of Wisconsin–Green Bay campus is unique. Its defining characteristic is the presence of the concourse system, which connects the core academic buildings and the Cofrin Library to each other through a series of underground passageways and above-ground corridors. The concourse is exposed in places to reveal doorways, windowed hallways, and courtyards. In other places, the lack of visual cues to the outside makes it difficult to navigate for the unfamiliar user.

Use of an underground concourse system to connect buildings is historically rooted in the fundamental principles of this campus, but presents a unique challenge to planning pedestrian spaces and connectivity to the outside environment.

The campus continues its commitment, both financially and physically, to the concourse system. The most recent building project on campus, Mary Ann Cofrin Hall (MAC Hall), successfully connects the University Union with the Cofrin Library through a lower-level corridor. MAC Hall contains a model courtyard space that combines elements of visual, audio, and sensory interest in a multi-seasonal climate. When the weather does not invite students outdoors to interact with the natural surroundings, they often congregate along the window space overlooking the courtyard, drawn to the light and the diversion from walls and doors. Components of a courtyard, terrace, or garden should be integral to any UW-Green Bay building connected by the concourse in the future.

Recommendations:

Implementation: